Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της μουσειακής εκπαίδευσης για την Αειφορία και είναι βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι που η γνωστή συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και μουσικός Μάρω Θεοδωράκη έγραψε ειδικά για το Μουσείο Τυπογραφίας.Τί είναι μουσείο; Και πώς “ταξιδεύουμε στον χρόνο” περνώντας τις πόρτες του;
Ποια είναι τα “υλικά” της τυπογραφίας;
Πως και γιατί τυπώνουμε;
Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά γνωρίζουν το μουσείο και την τέχνη της τυπογραφίας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε κινητικές και εικαστικές δραστηριότητες. Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά τυπώνουν το “τέλος” του παραμυθιού και το παίρνουν μαζί τους, ενθύμιο από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Διάρκεια: 40’
Κόστος: 2 ευρώ / μαθητή
Σχεδιασμός: Χριστίνα Τζομπανάκη, νηπιαγωγός
Εφαρμογή: Μυρτώ Κοντομιτάκη, μουσειολόγος, Ελένη Φουντουλάκη, δημοσιογράφος
Πώς φτιάχνεται μια εφημερίδα; Τί ακριβώς κάνει ένας δημοσιογράφος; Γιατί οι τυπογράφοι εργάζονται -συνήθως- μετά τα μεσάνυχτα; Και ποιά είναι η μεγαλύτερη “καταστροφή” που μπορεί να συμβεί σε ένα τυπογραφείο;Ενα βιωματικό πρόγραμμα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε άλλα ερωτήματα και να μάθει τα παιδιά τα επαγγέλματα του δημοσιογράφου και του τυπογράφου με δράσεις, ξενάγηση, βίντεο και συζήτηση.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα φτιάξουν (σε ομάδες) την δική τους εφημερίδα, θα ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και θα τυπώσουν σε αυθεντικό τυπογραφικό μηχάνημα του 1835! Επίσης θα παρακολουθήσουν ένα μικρό (5λεπτο) βίντεο, με την λειτουργία του σύγχρονου τυπογραφείου των “Χανιώτικων Νέων”.
Διάρκεια: 40’ – Αριθμός παιδιών: έως 25
Κόστος: 2 ευρώ / μαθητή
Σχεδιασμός: Μουσείο Τυπογραφίας
Εφαρμογή: Μυρτώ Κοντομιτάκη, μουσειολόγος , Ελένη Φουντουλάκη, δημοσιογράφος
The Museum of Typography also provides educational visits for (junior) high school students, where they are introduced to:
The Museum of Typography also provides educational visits for (junior) high school students, where they are introduced to: